Rolnictwo

Porady i wskazówki na temat rolnictwa

Gleby a rolnictwo ekologiczne

  • Maj
  • 20

A największym eksporterem surówki cukrowej z trzciny cukrowej jest Mauritius. Do tej pory zastanawiam się, jakim sposobem, skoro wysepka jest mała, a uprawy zajmują naprawdę sporą jej powierzchnię. A gdzie miejsca na miasta? Na Plaże? To straszne rzeczy, ostatnio zaczynam podejrzewać, że mieszkańcy Mauritiusa sypiają w hamakach rozwieszonych nad plantacjami trzciny cukrowej, bo zajmują one mniej miejsca niż wybudowane domy, tylko po to, żeby móc kolejny kawałek ziemi wykorzystać pod uprawę trzciny cukrowej. A propos ziemi, to jest tu inne zagadnienie rolnicze, otóż: nie każda ziemia nadaje się pod uprawę! Niektóre gleby o ogóle nie nadają się do uprawy żadnych roślin ? mowa tutaj o glebach bagiennych, glejowych czy solniskach, an których z reguły nie rosną żadne rośliny uprawne i przydatne użytkowo rolniczo. Glebami wybitnie przydatnymi rolniczo są czarnoziemy, które rozwijają się na lessach, czarne ziemie, delikatnie oglejone, mady, czy żyzne nanosy rzeczne, a także rędziny, które są glebami dość słabo wykształconymi, ale jednak żyznymi, lecz specyficznymi w uprawie. Ostatnimi czasy dzięki ingerencji Unii Europejskiej modne i dochodowe staje się rolnictwo ekologiczne. Jest to rolnictwo opierające się na dopłatach z Unii Europejskiej, a także na prewencyjnych skupach dotowanych przez skarb państwa. Rolnictwo ekologiczne, jak sama nazwa mówi, jest rolnictwem przyjaznym dla środowiska. Opiera się ono tylko na naturalnych środkach nawożenia roślin, a także na nieużywaniu środków owadobójczych i środków chwastobójczych, a także na wyłączeniu z użycia herbicydów i pestycydów. Dlatego też nie niszczy ono środowiska. Drugą opcją jest używanie środków, które nie mają wpływu szkodliwego na środowisko naturalne, a więc nie zaburzają delikatnej równowagi ekosystemowej w otoczeniu pola ni lasu. Dlatego też rolnictwo to jest skazane na porażkę jeśli chodzi o konkurowanie z lepiej prosperującym rolnictwem wysokotowarowym, które na równi z ilością plonów pokrywa się ilość wykorzystywanych do uprawy środków ochrony roślin i zwalczających niezwykle szkodliwe szkodniki.

Tags: , , , ,

Uprawa

Opłacalność produkcji cukrowej

  • Maj
  • 14

Są rośliny, których czasem nie opłaca się hodować. Do takich można zaliczyć chociażby owies. Polska jest jednym z jego głównych producentów, jednak na owsie kokosów zbić się nie da. Dlaczego? No chociażby dlatego, że jego wykorzystanie w przemyśle spożywczym jest dość ograniczone, no bo co można z owsa zrobić? Płatki owsiane? I chyba właściwie tyle. Poza tym owies wykorzystuje się głównie jako zboże paszowe dla koni, więc opłaca się je uprawiać tam, gdzie jest duży rynek zbytu, a więc pobliskie duże stadniny koni, stajnie i tym podobne. Jednak zwykle w takich miejscach znajdują się gleby dość dobre, które można by swobodnie wykorzystać do uprawy jęczmienia czy pszenicy, które są nieporównywalnie bardziej opłacalne niż hodowla owsa, który jest tani jak barszcz, tudzież jak owies. Wynika z tego, że owies warto uprawiać właściwie tylko na słabych glebach, na których nic innego się nie urodzi, a także przy jednoczesnym zapotrzebowaniu na owies w najbliższej okolicy, więc przy istniejących rynkach zbytu. Przy tak małej opłacalności produkcji, transport też się nie opłaca. Inną częścią upraw rolnych, stosunkowo młodą u nas w kraju, jest produkcja cukrownicza ? produkowanie cukru z roślin cukrodajnych. W Polsce główną rośliną cukrodajną jest burak cukrowy. Uprawia się go głównie na najlepszych glebach ? czarnoziemach, czarnych ziemiach, madach i rędzinach, bo burak to niezły burak i ma odpowiednie wymagania sprzętowe, e, to znaczy ? glebowe. Otóż burak na byle czym nie wyrośnie i o buraka trzeba dbać. Poza tym oczywiście buraka cukrowego opłaca się uprawiać tylko w okolicach cukrowni, dlatego, że burak ma bardzo małą trwałość, wręcz nie da się go praktycznie przechowywać bez utraty wartości cukrowej. Burak zawiera w sobie dużo cukru i trzeba ten cukier z niego szybko ściągnąć. Prawie czterdzieści procent światowej produkcji cukru pochodzi z uprawy buraka cukrowego. Kolejna część cukru uzyskiwana jest z cukru trzcinowego, czyli z uprawy trzciny cukrowej. Jednakowoż trzcina cukrowa uprawia jest w klimatach ciepłych.

Tags: , , , ,

Uprawa

Ceny ekologicznych produktów

  • Maj
  • 12

Ekologiczne uprawy są ostatnio bardzo pożądane. Zwłaszcza w kontekście opozycji do żywności genetycznie modyfikowanej czy produkowanej przemysłowo, głównie przy pomocy nawozów. Warzywa z upraw ekologicznych z pewnością są znacznie smaczniejsze i lepsze niż pozostałe. Jednak koszty ich wytworzenia są znacznie większe. Zamiast wykorzystań urządzenia mechaniczne i środki ochrony roślin, potrzeba ludzi do tego, by pielęgnowali rośliny i chronili je na przykład przed pasożytami. Mimo tego, że taka upraw pociąga za sobą duże koszty, jest też bardzo opłacalna, przede wszystkim dlatego, że produkty ekologiczne są znacznie droższe od pozostałych. To może być jeden z argumentów za tym, by podjąć ekologiczną uprawę. Poza tym nie da się ukryć, że zainteresowanie tego typu produktami jest znaczne, zatem warto rozważyć pewne zmiany. Czasami pójście z trendem może zaowocować sukcesem, także finansowym, dlatego być może dobrze zaryzykować. Wiadomo, że na efekty trzeba trochę poczekać, ale z pewnością warto, zwłaszcza jeśli zdobędziemy stałych odbiorców. Na rynku produktów rolnych jest dokładnie tak samo, jak na każdym innym rynku, na którym się coś sprzedaje. Wiadomo, że ten, kto ma najlepszą informacje, zarabia najwięcej. Podobnie jest w rolnictwie. Dlatego dobrze się orientować, by zarabiać jak najwięcej. Najpewniejszym źródłem informacji o aktualnych cenach są notowania giełd produktów rolnych. Poza tym codziennie w południowym programie telewizji publicznej są podawane notowania najważniejszych produktów rolnych. Na bieżąco można też monitorować ceny w Internecie. Poza tym dobrym rozwiązaniem jest też korzystanie z prasy, dzięki której możemy prześledzić pewne tendencje cenowe, co pozowali nam robić prognozy na przyszłość. Jeśli w pobliżu mamy targowiska z produktami rolnymi, to też nawet jeśli nie mamy konkretnego towaru do sprzedania, dobrze jest zorientować się z grubsza w cenach. Poza tym korzystne może też być słuchanie lokalnych stacji radiowych, które często podają tego typu informacje, zwłaszcza jeśli mieszkamy na terenie typowo rolniczym.

Tags: , , , ,

Uprawa

Uprawa najpopularniejszych zbóż

  • Kwiecień
  • 23

Od wieków rolnictwo kojarzy się z czym? Z hodowlą zwierząt i uprawą roli. Tak było od wieków, tak jest teraz, i nic nie wskazuje na to, żeby w najbliższym czasie coś miało się w tej materii znacząco zmienić. Rolnictwo przez wieki ciągle jest tym, czym było na początku ? sposobem na zaopatrzenie ludności w niezbędną nam żywność. Wcześniej jednak były problemy z wyżywieniem całości populacji przy sporym całkiem udziale gruntów ornych. Dlaczego? Otóż ostatnimi czasu znacząco wzrosła wydajność planów z jednego hektara. Teraz przy znacznie mniejszym areale upraw otrzymuje się znacznie więcej roślinnego produktu. Dlaczego tak się dzieje? Zmienił się system upraw. W zapomnienie w krajach wysoko rozwiniętych odeszła sławetne trójpolówka, którą do tej pory wspominam ze wstrętem ze względu na okropne lekcje historii, na których ciągle to wałkowaliśmy. I system feudalny też. Doprawdy, nie mogę wręcz uwierzyć, że cała moja edukacja szkolna się skończyła, a pozostała mi już tylko uczelnia wyższa, ech? Jednym z działów upraw rolniczych na całym świecie są uprawy związane z hodowlą zbóż. Nie mówimy tu teraz o roślinach pastewnych czy cukrodajnych ? to zostawimy sobie na deser za chwilę. Tak więc na całym świecie najpopularniejszymi uprawianymi zbożami są pszenica, kukurydza i ryż. Pszenica oczywiście uprawiana jest na obszarach będących pod wpływem klimatów niezbyt gorących ani też zbyt wilgotnych klimatów ? klimat umiarkowany nadaje się do jej uprawy wręcz wspaniale. Jednak pszenica prócz odpowiedniego klimatu potrzebuje także żyznych gleb i odpowiednich zabiegów agrotechnicznych. Na glebach słabych, płowych lub bielicowych, pszenica nie rodzi tyle, ile powinna. Drugim z głównych zboż alimentacyjnych dla bardzo dużej części światowej populacji ludzi jest ryż. Uprawiany głównie w klimacie monsunowym południowo-wschodniej Azji (Indie, Bangladesz, Chiny). Jednak kraj, który produkuje go najwięcej (Chiny), wcale nie jest największym jego eksporterem, wynika to z zapotrzebowania rynku wewnętrznego Chin.

Tags: , , , ,

Uprawa

Owady

  • Wrzesień
  • 10

W lasach tych panują niepodzielnie. Są to mrówki wędrowne, zwane też nomadnymi. Podróżują one kolumnami, niosąc śmierć i zagładę. Kolumna liczy od500-700 tyś owadów, potrafi wędrować całą noc, niosąc na swoich grzbietach larwy. Wiodą wędrowne życie, odpoczywając w charakterystycznych biwakach. Armia sama dla siebie jest żywą fortecą, podróżującą na niezliczonych nogach. Nogi tych mrówek są bardzo silne. Jedna, wisząca na żuwaczkach mrówka może utrzymać nawet setkę innych. Żeby dorównać jej, człowiek musiałby udźwignąć trzy pojazdy pancerne. W głębokim kłębowisku mrówek kryje się 200 tyś. larw, a także sama królowa. Składa ona miliony jaj, wciąż odnawiając kolonię i zmuszając robotnice do poszukiwania pokarmu. Na łowy mrówki wyruszają o świcie. Mrówki tworzą szerokie kolumny, zdolne pokonać 300 m dziennie. W takiej grupie może być nawet kilkaset tysięcy owadów. Szerokość kolumny sięga 15 m. Wszystko, co żyje i jest na ich drodze, rzuca się do ucieczki. Pożerają wszystko, co schwytają. Zdobycz rozrywają na kawałki, by nakarmić nimi larwy. Nad rozpadlinami budują mosty z własnych ciął. Jednak i te mrówki mają swoich wrogów. Mrówki te uważa się za „leśnych anarchistów”. Są to Male mrówki, ale za to doskonale zorganizowane, a dla jedzenia gotowe są na wszystko. Ich metoda to infiltracja, atak i ucieczka za wszelką cenę. Zamiast żądlić, rozpryskują silnie paraliżujący jad, dzięki czemu są w stanie obezwładnić znacznie większego przeciwnika. Te Male owady potrafią wywołać niezły chaos wśród zwartych szeregów, większych od nich mrówek z rodzaju eciton. Jad poraża nawet dużych przeciwników, jednak po jakimś czasie przestaje on działać.

Tags: ,

Hodowla, Praca, Uprawa
Nastpne wpisy »