Rolnictwo

Porady i wskazówki na temat rolnictwa

Ryż

  • Luty
  • 28

Ryż jest najbardziej uniwersalnym i rozpowszechnionym zbożem znanym we wszystkich kuchniach świata. Największe uprawy ryżu znajdują się w Chinach dlatego kojarzony jest przede wszystkim z chińską kulturą. Nie wiadomo dokładnie skąd pochodzi ryż i kiedy stał się nieodłącznym składnikiem ludzkiego pożywienia. Zdaniem archeologów ryż najprawdopodobniej pierwotnie rósł na terenach dzisiejszych Indii. Na Dalekim Wschodzie mógł on być uprawiany już ponad 6,500 lat temu. Szacuje się , że ryż już 5000 lat p.n.e. był głównym pożywieniem mieszkańców Chin. Kontakty dyplomatyczne i handlowe Dariusza I z Chinami i Indiami  przyczyniły się, iż ryż w V wieku p.n.e. dotarł do Persji i Mezopotamii. W ciągu następnych dwóch wieków ryż zdobył popularność w starożytnym Egipcie i Syrii. Do starożytnej Grecji ryż dotarł w IV wieku p.n.e. Już w I wieku p.n.e. odkryli właściwości zdrowotne wody ryżowej i ryżu na zaburzenia jelit i układu pokarmowego. Do Europy ryż dotarł przez Mauretanię a stamtąd trafił do Hiszpanii. Dzięki Hiszpanom ryż dotarł do Rzymu w wieku XIII ale początkowo stać było na niego tylko najbogatszych. W kulturze Wschodu ryż jest symbolem płodności i dostatku. Chiny są głównym i największym eksporterem ryżu na cały świat. W obecnych czasach istnieje około 800 gatunków ryżu o różnym kolorze i smakach. Nawet w dzisiejszych czasach ryż jest symbolem szczęścia i dobrobytu , o czym świadczy tradycja obsypywania ryżem młodej pary. Ryż zawiera bowiem wiele dodających energii węglowodanów, błonnik i wiele składników mineralnych. Łagodny smak oraz walory zdrowotne ryżu sprawia, że jest on podstawą kuchni w prawie każdym zakątku świata. Ryż stanowi podstawę żywienia ponad 1/3 populacji ziemi. Chociaż zdecydowana większość produkcji przeznaczona jest od razu do spożycia ale z ryżu można otrzymać także inne produkty np. ocet ryżowy, piwo, mąkę Aby przygotować ryż do spożycia, poddaje się go procesowi mielenia, w którym to ziarno oddzielane jest od łuski. W ten sposób otrzymuje się ryż naturalny- brązowy. Do powstania białego ryżu potrzebne jest polerowanie, które usuwa otoczkę. Na pólkach sklepowych można znaleźć wiele różnych typów ryżu ale tylko niektóre jego rodzaje nadają się do przygotowania sushi i innych dań kuchni japońskiej. Ryż jest nie tylko spożywany przez ludzi ale również wykorzystany jako pasza i do przetwórstwa. Oblicza się, że dostarcza około 20% wszystkich kalorii zjadanych przez ludzi w dzisiejszych czasach. Ryż jest podstawą wielu dań, można go spożywać na słodko, z mięsem, rybami lub faszerować ptactwo.

Tags: , , ,

Uprawa