Rolnictwo

Porady i wskazówki na temat rolnictwa

Rodzaje ryżu

  • Marzec
  • 6

ARBORIO-ten rodzaj ryżu wywodzi się z Włoch. Jest to odmiana podgatunku Oryza sativa japonica. Jego ziarna są grube i krótkie a po ugotowaniu sprężyste i dobrze się kleją. Ten rodzaj ryżu używa się do risotto oraz innych dań kuchni włoskiej. Stosuje się go również do potraw japońskich w tym sushi, zawiera on jednak więcej skrobi od ryżu japońskiego. Doskonale nadaje się do ryżowych deserów.
BASMATI- jest to odmiana bardzo ceniona na całym świecie o czym świadczy inna jego nazwa ? król ryżu. Jest to  aromatyczny ryż długoziarnisty. Ziarna tego ryżu w trakcie gotowania wydłużają się, nie grubieją i nie kleją. Ryż ten uprawiany jest jedynie w niektórych rejonach Indii i Pakistanu. Występuje w kolorze białym i brązowym, jednak forma brązowa nie jest zbytnio doceniana.
BRĄZOWY RYŻ JAPOŃSKI- od białego rożni się tym, że w procesie polerowania nie została usunięta otoczka. Brązowy ryż jest bardziej odżywczy od ryżu białego i zawiera więcej cennych składników mineralnych. Pomimo tych właściwości brakuje mu delikatności i dlatego nie cieszy się aż taką popularnością jak ryż biały.
TAJSKI RYŻ JAŚMINOWY- aromatyczna odmiana o lekko orzechowym smaku. Pochodzi z Tajlandii i głównie tak jest uprawiana. Jest to rodzaj długoziarnistego ryżu odmiany indica. Po ugotowaniu ziarna lekko się kleją. Łatwo dostępny w Polsce.
DŁUGOZIARNISTY- produkowany w różnych częściach świata, jest najpopularniejszym w Polsce rodzajem ryżu. Występuje w formie białej i brązowej.
JAPOŃSKI RYŻ ? sprzedawany jest jako ryż do sushi. Ta odmiana ryżu jest najpopularniejsza do przyrządzania sushi . Jest to ryż bardzo aromatyczny a po ugotowaniu ziarna są delikatne i sprężyste. Ziarna ryżu do sushi najwyższej jakości są równej wielkości, niemal przezroczyste,
PARBOILED- jest to sypki ryż długoziarnisty, przed oddzieleniem ziarna od łuski poddawany jest obróbce termicznej czyli jest on gotowany parą wodną pod ciśnieniem, w tym procesie część składników odżywczych zawartych w łupinie dostaje się do ziarna. Metoda ta została wynaleziona ponad tysiąc lat temu w Indiach. Ryż ten jest bogatszy w składniki mineralne i witaminy niż ryż biały.

Tags: , , ,

Uprawa