Rolnictwo

Porady i wskazówki na temat rolnictwa

Indie

  • Marzec
  • 14

Indie znajdują się w południowej części kontynentu azjatyckiego, pomiędzy Morzem Arabskim a Oceanem Indyjskim. Zajmują półwysep indyjski . Na północy Indii rozciągają się Himalaje. Graniczą na północnym zachodzie z Pakistanem. Indie są drugim państwem na świecie pod względem liczby ludności. Od 1991 roku rozpoczęły się w Indiach liberalne reformy gospodarcze. Zmniejszeniu uległa kontrola państwa nad gospodarką, przeprowadzono również prywatyzację wielu przedsiębiorstw państwowych. Dzięki temu od lat 90-tych gospodarka Indii rozwija się. W 2006 roku gospodarka tego kraju była czwartą największą gospodarką świata zaraz po USA, Chinach i Japonii. Gospodarka tego kraju przez długi czas opierała się na rolnictwie. Obecnie w rolnictwie pracuje wciąż około 60% spośród liczącej około 510 milionów osób siły roboczej. Jednocześnie rolnictwo wytwarza zaledwie 20% PKB Indii (2006). Od lat dziewięćdziesiątych xx wieku zmniejszyły się obszary ubóstwa, nadal jednak jest to kraj wielkich kontrastów, obok prymitywnego rolnictwa istnieją tam nowoczesne farmy jak i dobrze rozwinięty przemysł. Rolnictwo nadal pozostaje ważną gałęzią gospodarki kraju, daje zatrudnienie ponad połowie osób pracujących, wytwarza około 20% dochodu narodowego. Najważniejszym zbożem uprawianym na terenie Indii jest ryż. Pomimo, że jest on kojarzony jest głównie z kulturą i kuchnią chińską to badania archeologiczne wskazują, iż ryż pierwotnie rósł na terenach dzisiejszych Indii.  Poza ryżem uprawia się pszenicę, proso, kukurydzę, jęczmień. W wielu regionach Indii głównym narzędziem pracy rolnika jest radło

Z roślin przemysłowych na czoło wysuwają się: bawełna, juta, rośliny oleiste jak orzeszki ziemne czy rzepak, trzcina cukrowa. Pod względem wielkości zbiorów bawełny Indie zaliczają się do ścisłej światowej czołówki. Ważną rośliną przemysłową jest uprawiana tutaj herbata. Zbiory herbaty stawiają Indie na pierwszym miejscu w świecie. Większa część plantacji krzewów herbacianych znajduje się w prowincji Asam a od nazwy tej prowincji powstała nazwa herbaty. Indie eksportują duże ilości herbaty, ryżu i przypraw. Indie zajmują drugie miejsce zaraz po Chinach w światowych zbiorach tytoniu i ryżu. Hodowla ma drugorzędne znaczenie w gospodarce ponieważ wykorzystanie ogromnego stada jest niemożliwe ze względu na ograniczenia religijne hinduizmu, który zabrania ich uboju, nakazuje traktować te zwierzęta jako „święte”.

Tags: , , ,

Uprawa

Rodzaje ryżu

  • Marzec
  • 6

ARBORIO-ten rodzaj ryżu wywodzi się z Włoch. Jest to odmiana podgatunku Oryza sativa japonica. Jego ziarna są grube i krótkie a po ugotowaniu sprężyste i dobrze się kleją. Ten rodzaj ryżu używa się do risotto oraz innych dań kuchni włoskiej. Stosuje się go również do potraw japońskich w tym sushi, zawiera on jednak więcej skrobi od ryżu japońskiego. Doskonale nadaje się do ryżowych deserów.
BASMATI- jest to odmiana bardzo ceniona na całym świecie o czym świadczy inna jego nazwa ? król ryżu. Jest to  aromatyczny ryż długoziarnisty. Ziarna tego ryżu w trakcie gotowania wydłużają się, nie grubieją i nie kleją. Ryż ten uprawiany jest jedynie w niektórych rejonach Indii i Pakistanu. Występuje w kolorze białym i brązowym, jednak forma brązowa nie jest zbytnio doceniana.
BRĄZOWY RYŻ JAPOŃSKI- od białego rożni się tym, że w procesie polerowania nie została usunięta otoczka. Brązowy ryż jest bardziej odżywczy od ryżu białego i zawiera więcej cennych składników mineralnych. Pomimo tych właściwości brakuje mu delikatności i dlatego nie cieszy się aż taką popularnością jak ryż biały.
TAJSKI RYŻ JAŚMINOWY- aromatyczna odmiana o lekko orzechowym smaku. Pochodzi z Tajlandii i głównie tak jest uprawiana. Jest to rodzaj długoziarnistego ryżu odmiany indica. Po ugotowaniu ziarna lekko się kleją. Łatwo dostępny w Polsce.
DŁUGOZIARNISTY- produkowany w różnych częściach świata, jest najpopularniejszym w Polsce rodzajem ryżu. Występuje w formie białej i brązowej.
JAPOŃSKI RYŻ ? sprzedawany jest jako ryż do sushi. Ta odmiana ryżu jest najpopularniejsza do przyrządzania sushi . Jest to ryż bardzo aromatyczny a po ugotowaniu ziarna są delikatne i sprężyste. Ziarna ryżu do sushi najwyższej jakości są równej wielkości, niemal przezroczyste,
PARBOILED- jest to sypki ryż długoziarnisty, przed oddzieleniem ziarna od łuski poddawany jest obróbce termicznej czyli jest on gotowany parą wodną pod ciśnieniem, w tym procesie część składników odżywczych zawartych w łupinie dostaje się do ziarna. Metoda ta została wynaleziona ponad tysiąc lat temu w Indiach. Ryż ten jest bogatszy w składniki mineralne i witaminy niż ryż biały.

Tags: , , ,

Uprawa

Ryż

  • Luty
  • 28

Ryż jest najbardziej uniwersalnym i rozpowszechnionym zbożem znanym we wszystkich kuchniach świata. Największe uprawy ryżu znajdują się w Chinach dlatego kojarzony jest przede wszystkim z chińską kulturą. Nie wiadomo dokładnie skąd pochodzi ryż i kiedy stał się nieodłącznym składnikiem ludzkiego pożywienia. Zdaniem archeologów ryż najprawdopodobniej pierwotnie rósł na terenach dzisiejszych Indii. Na Dalekim Wschodzie mógł on być uprawiany już ponad 6,500 lat temu. Szacuje się , że ryż już 5000 lat p.n.e. był głównym pożywieniem mieszkańców Chin. Kontakty dyplomatyczne i handlowe Dariusza I z Chinami i Indiami  przyczyniły się, iż ryż w V wieku p.n.e. dotarł do Persji i Mezopotamii. W ciągu następnych dwóch wieków ryż zdobył popularność w starożytnym Egipcie i Syrii. Do starożytnej Grecji ryż dotarł w IV wieku p.n.e. Już w I wieku p.n.e. odkryli właściwości zdrowotne wody ryżowej i ryżu na zaburzenia jelit i układu pokarmowego. Do Europy ryż dotarł przez Mauretanię a stamtąd trafił do Hiszpanii. Dzięki Hiszpanom ryż dotarł do Rzymu w wieku XIII ale początkowo stać było na niego tylko najbogatszych. W kulturze Wschodu ryż jest symbolem płodności i dostatku. Chiny są głównym i największym eksporterem ryżu na cały świat. W obecnych czasach istnieje około 800 gatunków ryżu o różnym kolorze i smakach. Nawet w dzisiejszych czasach ryż jest symbolem szczęścia i dobrobytu , o czym świadczy tradycja obsypywania ryżem młodej pary. Ryż zawiera bowiem wiele dodających energii węglowodanów, błonnik i wiele składników mineralnych. Łagodny smak oraz walory zdrowotne ryżu sprawia, że jest on podstawą kuchni w prawie każdym zakątku świata. Ryż stanowi podstawę żywienia ponad 1/3 populacji ziemi. Chociaż zdecydowana większość produkcji przeznaczona jest od razu do spożycia ale z ryżu można otrzymać także inne produkty np. ocet ryżowy, piwo, mąkę Aby przygotować ryż do spożycia, poddaje się go procesowi mielenia, w którym to ziarno oddzielane jest od łuski. W ten sposób otrzymuje się ryż naturalny- brązowy. Do powstania białego ryżu potrzebne jest polerowanie, które usuwa otoczkę. Na pólkach sklepowych można znaleźć wiele różnych typów ryżu ale tylko niektóre jego rodzaje nadają się do przygotowania sushi i innych dań kuchni japońskiej. Ryż jest nie tylko spożywany przez ludzi ale również wykorzystany jako pasza i do przetwórstwa. Oblicza się, że dostarcza około 20% wszystkich kalorii zjadanych przez ludzi w dzisiejszych czasach. Ryż jest podstawą wielu dań, można go spożywać na słodko, z mięsem, rybami lub faszerować ptactwo.

Tags: , , ,

Uprawa

Rolnictwo – Chiny

  • Luty
  • 15

Chiny to kraj , gdzie przeważającą część ludności stanowią rolnicy, a rolnictwo odgrywa znaczącą rolę w gospodarce chińskiej. Wzrost rolnictwa nastąpił po reformie wsi w 1978 roku. Reforma przyniosła rolnikom korzyści, spowodowała szybki wzrost produkcji rolnej a zwłaszcza produkcji zbóż, sprzyjała również polepszaniu struktury rolnictwa. Chiński rząd zwiększa nakłady na rolnictwo, podnosi dochody rolników a rozwijanie rolnictwa jest jego najważniejszym zadaniem. Podstawą rolnictwa w Chinach jest produkcja roślinna. Najważniejszą uprawą jest ryż, w której zasiewach Chiny zajmują pierwsze miejsce. Uprawiany jest od tysiącleci, można go uprawiać na terenach suchych jednak na ziemi zalanej wodą daje większe plony. Wymaga wiele pracy przy sadzeniu sadzonek w błocie oraz ciągłego poruszania wody dla zapewnienia tlenu potrzebnego do wzrostu rośliny. Wartość żywieniowa nie złuszczonego ryżu jest bardzo wysoka, dostarcza on człowiekowi powyżej 90% potrzebnych do przeżycia substancji. Na wielu terenach ryż sadzi się dwa razy do roku a w przerwie na tej samej ziemi sieje się zboża. Wyhodowana przez chińskich naukowców hybrydowa odmiana ryżu daje plony w wysokości 9t z jednego ha. W Chinach uprawia się na 29 mln ha ryż o średniej wydajności 6,3 t z 1 ha. Chińscy naukowcy zamierzają wypuścić na rynek nową hybrydową wysokowydajną odmianę a jej plony mają osiągać 13,5 t z jednego ha. Chiny przodują również w uprawie pszenicy zajmując pierwsze miejsce w zbiorach światowych. Drugie miejsce zajmują w uprawie kukurydzy, jęczmienia, prosa i gaoliangu. Plony zbóż dzięki dużemu nakładowi pracy są średnie i osiągają 43 q z ha. Najważniejszą uprawą przemysłową jest bawełna, do nowo uprawianych roślin przemysłowych należy kauczukowiec. Z roślin oleistych uprawia się soję , orzeszki ziemne, rzepak, sezam. W zbiorach herbaty Chiny zajmują drugie po Indiach miejsce a tytoniu pierwsze. Powszechna jest uprawa warzyw a na niektórych terenach zbieractwo ziół i roślin leczniczych. Wielkie tradycje w Chinach ma hodowla jedwabników a w produkcji hodowlanej największe znaczenie ma hodowla trzody chlewnej rozwinięta na Nizinie Chińskiej i w północno- wschodnich Chinach. W tych samych regionach hoduje się bydło, drób, owiec, kóz, koni i wielbłądów. Na wyżynie Tybetańskiej występuje hodowla jaków. Dobrze rozwinięte jest rybołówstwo morskie i śródlądowe.

Tags: , , ,

Uprawa